Koning Willem-Alexander bezoekt Stichting Urgente Noden ter ere van 110-jarig bestaan

5 maanden geleden gepubliceerd

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander zal op 12 maart een werkbezoek brengen aan de Stichting Urgente Noden (SUN Nederland). Het bezoek is ter ere van het 110-jarige bestaan van de organisatie. Het bezoek zal plaatsvinden op het gemeentehuis in Zutphen, waar onlangs een noodhulpbureau van SUN Nederland is geopend.

SUN Nederland: 110 jaar hulp

SUN Nederland werd in 1914 opgericht door Koningin Wilhelmina en toenmalig minister van Financiën, Wim Treub. De organisatie is gericht op het ontwikkelen, faciliteren, ondersteunen en bundelen van initiatieven voor financiële noodhulp in Nederland.

Tijdens zijn bezoek zal Koning Willem-Alexander in gesprek gaan met medewerkers en samenwerkingspartners van SUN Nederland. De focus zal liggen op de geschiedenis en de kerntaken van de stichting.

Noodhulp in Nederland

SUN Nederland heeft meer dan dertig lokale noodhulpbureaus, actief in honderd gemeenten, waar mensen financiële noodhulp kunnen ontvangen. Deze hulp kan bestaan uit een gift of een renteloze lening. De noodhulpbureaus worden ondersteund door de gemeente en de hulpvragers worden aangemeld door professionele hulpverleners.

Inzicht in noodhulp met Datadashboard

Koning Willem-Alexander zal tevens uitleg krijgen over het Datadashboard Urgente Noden. Dit is een tool die de ontwikkelingen op het gebied van noodhulp inzichtelijk maakt. De vraag naar noodhulp neemt de laatste tien jaar toe. Ter gelegenheid van het 110-jarig jubileum onderzoekt de Vrije Universiteit de impact van SUN-noodhulp op de samenleving. De eerste resultaten van dit onderzoek zullen aan de Koning worden gepresenteerd.

Gesprekken met hulpverleners en hulpontvangers

Naast de gesprekken met medewerkers en een demonstratie van het Datadashboard, zal de Koning ook spreken met hulpverleners en mensen die financiële hulp hebben ontvangen van SUN Nederland. Het doel is om een beter beeld te krijgen van de effecten van de noodhulp in de praktijk.

Historische penning voor de Koning

Als markering van het jubileum zal Koning Willem-Alexander een historische penning in ontvangst nemen. Deze penning van het Nationaal Fonds voor Bijzondere Nooden werd in 1939 uitgegeven ter gelegenheid van de geboorte van prinses Irene.

Related news